התנדבות במשטרת ישראל מהווה נדבך חשוב בשיתוף הפעולה בין הציבור לגופי האכיפה, והיא נועדה לחזק את הנוכחות המשטרתית ואת הקשר בין משטרה לקהילה. מתנדבים ומתנדבות מעניקים מזמנם ומיכולותיהם כדי לסייע במשימות המותאמות עבורם, בהתאם לחוק ולנהלי המשטרה. אף שההתנדבות הינה ללא תמורה כספית מלאה, קיימים יתרונות חשובים למי שבוחר או בוחרת לתרום בדרך זו, כגון רכישת מיומנויות, חיזוק תחושת המסוגלות האישית והרחבת ההיכרות עם עבודת המשטרה והקהילה.
מתנדבים זכאים לסיוע משפטי (כמו שוטרים), והכל בתנאי שהאירוע בגינו הם נזקקים לסיוע המשפטי התרחש במסגרת התנדבותם ובעת מילוי תפקידם.
מתנדבים החשודים בביצוע עבירת משמת, יובאו לבירור משמעתי וניתן יהיה להטיל עליהם אחד או יותר מהאמצעים המשמעתיים הבאים: אזהרה, נזיפה, הפסקת חברות במשמר לצמיתות או לתקופה שייקבע. מתנדב רשאי להשיג בכתב על ההחלטה שהתקבלה.
משטרת ישראל מקיימת ימי עיון, סדנאות והכשרות למתנדבים באופן שוטף. ההשתתפות בהכשרות היא חובה ומהווה תנאי להתנדבות.
משטרת ישראל מכירה בתרומה המשמעותית של המתנדבים מצטיינים ומביעה את הערכתה בטקסים, תעודות הצטיינות, מפגשים מיוחדים ופרסום הישגים בתקשורת הארגונית או המקומית. ההוקרה מהווה הוכחה לחשיבות החיבור בין המשטרה לבין האזרחים בעשייה הציבורית.
המתנדבים נדרשים לשמור על סודיות המידע אשר מגיע לידיהם במהלך התנדבותם ובעת תפקידם. כל חשיפה של מידע חסוי לאדם שאינו מוסמך לכך עלולה להפר את החוק ולסכן את הפרטיות והביטחון של המעורבים.
מתנדבים ומתנדבות חייבים להימנע ממצבים שבהם פעילותם המשטרתית עלולה להתנגש עם אינטרס אישי או מקצועי אחר. לדוגמה, מתנדב העובד בחברה מסחרית אינו יכול לנצל את מעמדו כדי לקדם אינטרסים של מעסיקו. בכל חשש לניגוד עניינים, עליהם לדווח על כך לגורם הממונה.