הכשרת מתנדבים במשטרת ישראל

הכשרת מתנדבים

תהליך הכשרת מתנדבי משטרת ישראל (לאחר הגיוס להתנדבות)

הכשרות המתנדבים קבועות בטור ב', בתוספת הראשונה לתקנות המשטרה (המשמר האזרחי) תשמ"ז-1996.  לצד כל פעולה בה רשאים המתנדבים לפעול, מצויינת דרישת ההכשרה הרלוונטית. 

הכשרות מתנדבים במשטרת ישראל מתבצעות בהתאם לנהלים המפורסמים באתר המשטרה, וכוללות תהליך מובנה ומקיף שנועד להבטיח כי המתנדב יוכל לפעול בביטחון, באופן מקצועי, ובכפוף לחוק ולמדיניות הארגון. תהליך ההכשרה כולל הדרכות תאורטיות בתחומי הסמכות המשטרתית, זכויות הפרט, דיני עונשין, רישוי ואבטחה, לצד תרגולים מעשיים במיומנויות התערבות, שמירה על סדר ציבורי, מתן סיוע לאזרחים וטיפול ראשוני בזירות אירוע. ההכשרות נעשות תוך ליווי צמוד של אנשי מקצוע, מדריכים וקצינים מנוסים, במטרה להכין את המתנדבים למשימותיהם בשטח ולהבטיח כי ישתלבו במערך המשטרתי באופן המאפשר מתן שירות מיטבי לאזרח.

תהליך ההכשרה של מתנדבים במשטרת ישראל הוא רב-שלבי, מקצועי ומקיף, ונועד להבטיח כי המתנדבים יפעלו בשטח מתוך ידע, אחריות ומחויבות מלאה לערכי המשטרה ולחוקי המדינה. ההכשרה, המתבצעת בהתאם לנהלים הרשמיים המתפרסמים באתר המשטרה, מתחילה בשלב א’ (הכשרה בסיסית), הכולל הדרכות עיוניות נרחבות בתחומי הסמכות המשטרתית, הבנת גבולות השימוש בכוח, היכרות עם דיני עונשין, דיני ראיות, דינים מנהליים, זכויות חשודים ודרכי טיפול באזרחים. בשלב זה מועבר גם ידע תיאורטי בנושאי תנועה, סדר ציבורי, מניעת פשיעה וכלים לטיפול ראשוני באירועים, לצד הנחיות בדבר התנהלות אתית, שמירה על זכויות אדם והקשבה לצורכי האוכלוסייה. בנוסף, נכללים בשלב א’ מפגשים עם מדריכים מוסמכים וקציני משטרה מנוסים, שמטרתם להעניק יסודות חזקים בהבנת מבנה המשטרה, תפקידיה השונים, וכן הכרה עם המערך הטכנולוגי, מערכות המידע והנוהלים המבצעיים.

לאחר השלמת שלב א’ ממשיכים המתנדבים לשלב ב’ (הכשרה מתקדמת), הנערך בהתאם למסלול ההתנדבות הנבחר: בין אם מדובר במתנדבים במשמר האזרחי, בתנועה, בגופי אבטחה (כגון יחידות מתמיד), במג”ב (משמר הגבול) או ביחידות מיוחדות אחרות. בשלב זה ההכשרה הופכת למעשית יותר וכוללת תרגולי שטח, התנסות בסיורים מבצעיים, ליווי כוחות מקצועיים בעת פעילותם השוטפת, סימולציות של מצבים מורכבים (הפרות סדר, טיפול בתאונות דרכים, זירות פשע, איתור חשודים), וכן עבודה לצד שוטרים ותיקים המשמשים כמנטורים. חלק מהמתנדבים, בהתאם לדרישות היחידה, יקבלו הכשרות ייעודיות כמו הכשרת סדר ציבורי מתקדמת, קורסים מקצועיים בתחום בקרת תנועה, הכשרות ירי (בהתאם לתפקיד ולסמכויות), קורסים לטיפול באירועי חירום או טרור, והכשרות בתחום החקירות והמודיעין (ככל שהתפקיד מחייב).

מעבר לשני השלבים העיקריים, תהליך ההכשרה הוא דינמי: מתנדבים עוברים הדרכות רענון תקופתיות, מתעדכנים בנהלים חדשים, מכירים טכנולוגיות מתקדמות ומתעדכנים בשיטות עבודה חדשות. כל זאת נועד להבטיח רמת מקצועיות ואיכות שירות גבוהים, כך שהמתנדבים—המשמשים כזרוע משלימה לשוטרים הסדירים—יוכלו לתת מענה ראוי ומדויק לאתגרים המשתנים בסביבה המבצעית ובקהילה, תוך עמידה בסטנדרטים הגבוהים המצופים מהם על ידי משטרת ישראל והציבור הרחב.