נמנה על כוחות הביטחון העוסקים בשמירה על הסדר הציבורי ואכיפת החוק. מתפקידו ליישם, ישירות ובעקיפין אחד או יותר מיעדיה של משטרת ישראל.
תפקיד הסייר הוא אחד מתפקידי הליבה (תפקידי הליבה הם: חוקר, בלש, סייר) במשטרת ישראל. מתוקף תפקידו נדרש הסייר לקבלת החלטות ערכיות, מקצועיות ומורכבות, לבצע שיטור בונה אמון – לעיתים בשבריר שנייה. בכל אלה הסייר הוא המייצג את משטרת ישראל ואת ערכיה בפני האזרחים. "הכשרת יסוד סיור" עוסקת בין היתר, בשליחות ומשמעות תפקיד הסייר ובפיתוח ערכי השירות. חלק משמעותי בהכשרה עוסק בהצפה והתעמקות בערך האישי, החברתי והמשטרתי של הסייר. המטרה היא לחזק ולבסס מסוגלות ואיזון אפקטיבי בין צרכיו ואמונותיו האישיות של הסייר, לבין ערכי הארגון והסביבה. כל אלה כדי למקצע את היכולות של הסייר ליצור אמון בקרב הציבור, מתוך שליחות ואמונה בתפקידו. הסייר הוא הדמות המרכזית במגע הראשוני עם האזרח הפונה למשטרה. תפקידו להגן ולהעניק שירות לאזרחים, בכל הקשור לבטיחונם ואיכות חייהם. הסייר מייצג את דמות המפקד על המשימות, ביחד עם גישה שירותית, הבונה תשתית אמון בקרב הפונים. הוא עושה זאת באמצעות מענה לאירועים מורכבים בשטח ומבצע פעילות יזומה, במגוון תחומי הפעילות של המשטרה ובמטרה למנוע פשיעה והפרת הסדר הציבורי. טיפול הסייר באירועים כרוך כל העת בקבלת החלטות להגדרת המצבים בהם נדרשת התערבות ובבדיקת סוג ההתערבות ודרך הטיפול בה. לתפקודו של הסייר השפעה מכרעת על היעילות של פעילות המשטרה, על תדמיתה ועל יצירת תחושת הוגנות בקרב המעורבים באירועים בהם הוא מטפל. הסייר נדרש על כן להפעלת שיקול דעת בהתנהלותו ובקבלת החלטות, תוך הפגנת ממלכתיות, ייצוגיות, שירותיות ומקצועיות.
בשלב זה החניכים יעברו הכשרה לתפקיד מספר 2 בניידת והוא מבוסס על שלושה חלקים לפי שבועות:
שבועות 1-2 (כשירות מבצעית):
שבועות 3-4 (סביבת עבודה והיבטים חוקיים):
שבועות 5-7 (עקרונות הטיפול באירועי סדר):
בשלב זה החניכים יעברו הכשרה לתפקיד מספר 1 בניידת והוא מבוסס על שישה חלקים לפי שבועות:
שבועות 8-15 (שטח):
החניכים יפעלו בהתאם להנחיות החונכים שהוצמדו להם ביצוע מודל "משוב חם" תוך כדי אירוע התנסות בכתיבת דו"ח פעולה
שבועות 16-17 (מכללה):
העמקה בסמכויות ובהבנה של שיקול הדעת וקבלת החלטות בעת טיפול באירוע בראור מסמיך טקס הסמכה
שבועות 18-23 (שטח):
החניכים פועלים כמספר 1 לסירוגין באירועים נבחרים
שבוע 24 (מכללה):
למידת פיקוד על ניידת, תעדוף אירועים וניהול ממשקי עבודה במהלך משמרת שבועות
25-26 (שטח):
החניכים פועלים כמספר 1 בכלל האירועים בלווי החונכים המלווים ביצוע שני מבחני תרגיל פיקודי מקדים (תפמ"ק) לחניכים - אחד מבוצע על ידי הסגל והשני מבוצע על ידי מוביל החניכה
שבוע 27 (מכללה):
ביצוע מבחן סיכום והסמכה שבוע הפרות סדר (הפס"ד) עזרה ראשונה טקס סיום לוח זמנים ומיקום
משך קורס הכשרת סיור לתפקידי סיור הוא כ-27 שבועות. כאמור, חלק משבועות קורס ההכשרה מתקיימים בתנאי פנימייה במכללה הלאומית לשוטרים, רח' וירג'יניה, בית שמש (לניווט בעזרת Waze).
מהי חשיבותו של תפקיד הסייר במשטרת ישראל?
תפקיד הסייר הוא אחד מתפקידי הליבה במשטרת ישראל, והוא נושא באחריות לייצוג משטרת ישראל וערכיה מול האזרחים. הסייר הוא לרוב נקודת המגע הראשונה של האזרח עם משטרת ישראל ועליו להפגין מקצועיות, שירותיות, אמינות ורגישות במתן שירות וסיוע לאזרחים. תפקידו כולל טיפול במגוון אירועים, קבלת החלטות מורכבות לעיתים תחת לחץ ושמירה על הסדר הציבורי תוך בניית אמון עם הקהילה.
מהם הנושאים המרכזיים הנלמדים במסגרת קורס הכשרת יסוד סייר?
הקורס כולל שלושה חלקים עיקריים:
מהו משך קורס הכשרת יסוד סייר וכיצד הוא מחולק?
הקורס נמשך כ-27 שבועות, והוא מורכב משני שלבים:
מהי חשיבותה של ההתנסות המעשית בשטח במהלך הקורס?
ההתנסות בשטח היא חלק בלתי נפרד מהכשרת הסייר. היא מאפשרת לחניכים ליישם את הידע והמיומנויות שרכשו בכיתה, להתמודד עם מצבים אמיתיים, לפתח ביטחון עצמי וללמוד מניסיונם של חונכים מנוסים.
מהם הכלים והמיומנויות הנדרשים מסייר על מנת לבנות אמון עם הציבור?
סייר צריך להפגין:
מהי חשיבותו של שיקול הדעת בתפקיד הסייר?
סייר נדרש להפעיל שיקול דעת במגוון מצבים, החל מקביעת דרך פעולה באירוע מסוים, דרך אופן הטיפול באזרחים, ועד קבלת החלטות תחת לחץ. שיקול דעת נכון מבטיח פעילות יעילה, אתית, ושומרת חוק.
אילו מבחנים והערכות עוברים החניכים במהלך הקורס?
החניכים עוברים מבחנים עיוניים ומעשיים לאורך כל הקורס, כולל מבחני ירי, הגנה עצמית, כושר, ידע משפטי, וכתיבת דוחות. בנוסף, הם נבחנים על יכולת קבלת החלטות, ניהול משמרת, ותפקוד במצבי לחץ.
היכן מתקיים קורס הכשרת יסוד סייר?
הקורס מתקיים במכללה הלאומית לשוטרים בבית שמש, כאשר חלק מהלימודים וההכשרה המעשית מתבצעים בשטח.