שוטר נמנה על כוחות הביטחון, העוסקים בשמירה על הסדר הציבורי ואכיפת החוק. מתפקידו ליישם, ישירות ובעקיפין, אחד או יותר מיעדיה של המשטרה.
הוא נקודת החיבור בין שלושה תחומים: מבצעי, מודיעיני וחקירתי. תפקידו של הבלש הוא מניעה וחשיפת עבירות ומיגור תופעות פשיעה. הבלש הוא זרוע מבצעית של מערך המודיעין, המבצע פעילויות יזומות, סמויות וגלויות, לאיסוף ראיות מפלילות כנגד יעדים וגורמי פשיעה, על מנת להביא להרשעתם. על הבלש להתמקצע ולהביא לידי ביטוי כישורים ותכונות, כגון יוזמה, אלתור, אורך רוח, תפקוד במצבי לחץ, נחישות, וכן חתירה למגע, אומץ, ריסון עצמי, תחכום ולמידה עצמית. בין משימותיו השכיחות של הבלש, טיפול בתופעות פשיעה מתחום הסמים, רכוש גנוב, אמצעי לחימה, התפרצויות, סחיטת דמי חסות וזנות. במסגרת פעילותו מבצע הבלש תצפיות, מארבים, עיקובים, מעצרים וחיפושים אחר יעדים ונקודות חיכוך המועדות לפשיעה. בהתאם לכך, על הבלש להיות הן בעל ידע טקטי-אופרטיבי. משימות הבילוש מתמקדות במהלכים יזומים. ברוב המקרים תהיה המשימה תוצאה של איסוף מידע מודיעני, אשר יגובש לכדי משימה אופרטיבית. לבלש מספר ממשקי עבודה עיקרים: ראש צוות, חברי צוות, קצין מודיעין ובילוש (קמב"ל), רכז מודיעין, רכז הערכה (דסק) וחוקר. הקשר מול כל אחד מהם שונה באופיו ובעוצמתו.
שלב זה מתמקד בהקניית הידע, המיומנויות והסמכויות הנחוצות לשוטר במשטרת ישראל. כאן למעשה החניך מפנים ומטמיע את השתייכותו ומחויבותו כנציג מדינת ישראל - המעניק שירות לאזרחים. נוסף על כך ירכוש החניך תשתית רחבה של ידע, סמכויות וכלים מקצועיים, אשר יאפשרו לו לנהל באופן מקצועי מפגשים עם אזרחים במסגרת החוק. כמו כן יוכשר החניך לפתח מיומנויות מבצעיות שונות, אשר יקנו לו את היכולת להתמודד ולטפל באירועים שונים בהם ייתקל.
בהכשרת הבלש מושם דגש על תפיסת התפקיד ומרכיביו ועל הקניית כלים, שיאפשרו לו לפעול באופן מקצועי וחוקי אל מול אירועים שבטיפולו. ההכשרה לשירות כבלש תעניק לחניך מקצועיות ומומחיות בתחום המודיעין המבצעי וטיפוח יכולת מעשית להשתלב ביעילות בפעילות הבילוש. החניך יהיה בקיא בהיבטים רחבים של עולם המודיעין, כולל רצף מודיעיני בתחומי פשיעה שונים.
החניך יתמקצע בשיטות, כלים ותבניות חשיבה, בעת ביצוע המשימות הבאות: תצפית עיקוב, מארב, מעצר, חיפוש ואבטחת מאוימים/סוכנים. החניך יוכשר לפתח תודעה ראייתית רחבה, והבנת ההשלכות של הפעילות המבצעית על ההליך הפלילי. החניך יגבש תפיסת תפקיד עקבית ומקצועית, שמתבססת על מאפייני התפקיד, יעדי אגף החקירות והמודיעין וערכי משטרת ישראל. כל אלה תוך יישום עבודת צוות, במטרה לאפשר את שילובו המהיר במאמץ הארגוני למיגור הפשיעה ולהשגת יעדי הארגון. כחלק מההכשרה יוקצו כ-11 שבועות לצורך חניכת שטח ולמידה מעשית ביחידות בילוש שונות.
משך קורס "הכשרת יסוד לתפקידי בילוש" הוא 27שבועות (16 שבועות במכללה ו-11 שבועות בשטח). הקורס מתקיים בתנאי פנימייה וכולל יציאה חד שבועית (אפטר) באמצע השבוע במכללה הלאומית לשוטרים, רח' וירג'יניה, בית שמש.