הכשרת יסוד לתפקיד חבלן

הכשרת יסוד 
לתפקיד חבלן

שוטר  

שוטר נמנה על כוחות הביטחון, העוסקים בשמירה על הסדר הציבורי ואכיפת החוק. מתפקידו ליישם, ישירות ובעקיפין, אחד או יותר מיעדיה של משטרת ישראל.  

חבלן  

חבלן הוא שוטר המוסמך לטיפול באירועים של מטעני חבלה, אמל"ח (אמצעי לחימה), חומרי נפץ וזירות פיצוץ, באירועים פליליים ופח"ע (פעילות חבלנית עוינת).  

מערך החבלה  

מערך החבלה אמון על נטרול מטעני חבלה, טיפול באירועי אמל"ח וחקירת זירות פיצוץ. המערך נמנה עם יחידות העילית של משטרת ישראל ונוטל חלק משמעותי בלחימה בטרור ובפשיעה חמורה.  

קורס הכשרת חבלן מתקיים ברובו בבית הספר לחבלה שממוקם במכללה הלאומית לשוטרים וחלקו מתקיים במסגרת חניכה ביחידות השטח השונות. החבלנים עושים שימוש באמצעים טכנולוגיים מורכבים וחדשניים, שרבים מהם פותחו במסגרת מערך החבלה עצמו. בעבודתם היומיומית, החבלנים ניצבים בפני אתגרים רבים ומורכבים והם מטפלים באירועי חירום באופן תדיר. על כן, הכשרתם כוללת רמה הדרכתית ומקצועית מהגבוהות שקיימות בכלל גופי הביטחון. 

שלב א'  

שלב זה מתמקד בהקניית הידע, המיומנויות והסמכויות הנחוצות לשוטר במשטרת ישראל. כאן למעשה החניך מפנים ומטמיע את השתייכותו ומחויבותו כנציג מדינת ישראל - המעניק שירות לאזרחים. חלק מההכשרות בשלב זה כוללות בין היתר הכשרת נשק, קרב מגע, סמכויות שיטור ועוד. בנוסף, לומדים החניכים את רזי מקצוע החבלה, ביניהם טיפול במטעני חבלה, אירועי תחמושת מורכבים, חומרי נפץ, טרור בלתי קונבנציונאלי, זירות פח"ע ופליליות. חלק ניכר מהקורס מועבר בלמידה מעשית, תוך חניכה פרטנית ומוקפדת.  

שלב ב'  

כחלק מההכשרה בשלב זה, החניכים משתלבים ביחידות השטח, שם מוצמד חונך לכל חניך אשר מלווה אותו לאורך כל תקופת ההכשרה. מטרת החניכה ביחידות השטח היא ליישם בפועל את הנלמד בזירות אמת, תוך ליווי מקצועי רציף.  

לאורך הקורס, עוברים החניכים הסמכות שונות, המספקות להם את הכלים להתמודד עם שיקולי דעת מורכבים והפעלת אמצעים טכנולוגיים מתקדמים, ביניהם מגוון הרובוטים והכלים הייחודיים שבשימוש המערך. בתום סיום הקורס בהצלחה, החבלן מוסמך לנטרל איומים באירועי חבלה ויהיה רשאי להפעיל את רכב צוות החבלה על כל האמצעים הקיימים בו כחבלן עצמאי. 

משך ההכשרה הבסיסית של חבלן במשטרת ישראל נמשכת כ-28 שבועות בתנאי פנימייה, כאשר בשבועות החניכה בשטח, החניכים עובדים במשמרות ביחידות הסמוכות למקום מגוריהם.

אופק שירות וקריירה  

לחבלן מסלול קידום מקצועי סדור, החל מהסמכתו כחבלן ועד לשלב חבלן בכיר. מסלול הקידום בנוי ממעבר בין שלבים מקצועיים לאחר צבירת ניסיון מבצעי, ביצוע קורסים מקצועיים והשתלמויות שונות. חבלנים בשלבים מקצועיים מתקדמים יכולים להתמודד על תפקידים שונים במערך, ביניהם ראשי תחומים, חוקרי זירות פיצוץ, מדריכי בית הספר לחבלה ועוד.  

מפקדי יחידות חבלה וסגניהם הם קציני חבלה שעברו את מסלול הקידום המקצועי במלואו והוסמכו כחבלנים בכירים טרם יציאתם לקורס קצינים. הפרק הייחודי למערך החבלה במהלך קורס הקצינים, נעשה במסגרת הדרכת מערך החבלה ומכין את הצוער לקראת פיקוד על חבלנים ביחידות החבלה המוצבות במחוזות משטרת ישראל.